Zwembad Totaal
Zwembad en Spa Leverancier, bouw en ontwerp sinds 2010
Ma-Vrij: 13:00 - 16:00 + (31) 57869 0131

Water Onderhoud

Filtertechniek

Wij bieden zwembadfilters -verkoop, onderhoud en installatie

Uw zwembadfilter is een ander zeer belangrijk onderdeel van uw zwembad en als zodanig is uw filterkeuze erg belangrijk voor de soepele, schone en gezonde werking van uw zwembad. Het werkt door puin en vuildeeltjes op te vangen en gereinigd water via uw zwembadpomp terug te voeren via uw zwembadfiltratiesysteem. Kleinere zwembaden hebben een filterpatroon dat op vrijwel dezelfde manier werkt als een zandfilter. Het papier houdt het vuil vast en laat schoon water door de andere kant van het zwembadfilter stromen en wordt vervolgens over uw zwembad verdeeld.

Filters voor zwembadpatronen

Patroonfilters gaan niet te lang mee en in plaats van spoelen of reinigen is het beter om de filterpatroon te vervangen door een nieuwe filterpatroon wanneer dit nodig is.

Waterfilters onder druk

Een filter met drukvoeding wordt  direct in de leiding geplaatst na de waterpomp. Het filter bevat  een medium zoals zand of glas. Een zandfilter met drukvoeding wordt een ‘High Rate’ zandfilter genoemd en zal in het algemeen troebel water filteren tot een grootte van 10 micrometer. Het snelle zandfiltertype wordt periodiek ’terug gespoeld’ omdat verontreinigingen de waterstroom verminderen en de tegendruk verhogen. Aangegeven door een manometer aan de drukzijde van het filter die in het ‘rode lijn’-gebied reikt, wordt de zwembadeigenaar gewaarschuwd dat het apparaat moet worden teruggespoeld. Het zand of filterglas in het filter gaat meestal vijf tot zeven jaar mee voordat alle “ruwe randen” zijn versleten en het strakker verpakte zand werkt niet meer zoals bedoeld.

Geïntroduceerd in de vroege jaren 1900 was een ander type zandfilter; het ‘Rapid Sand’-filter, waarbij water in de bovenkant van een grote tank (3′ 0 “of meer kub) met filterkwaliteit zand werd gepompt en via een pijp aan de onderkant van de tank naar het zwembad terugkeerde. Daar er  geen druk is in deze tank werden ze ook wel bekend als ‘de zwaartekracht filters’, dit soort filters zijn niet erg effectief, en niet meer gebruikt voor in huis zwembaden. En wordt vervangen door de druk-fed-type filter.

Als u  vragen heeft over de aankoop van een zwembadfilter, voor zwembaden bovengronds of ingegraven, neemt u in eerste instantie contact op met onze klantenservice, deze kan u helpen bij de aankoop van zwembadfilters. Ook onderhoud en vervanging kunt u aan ons overlaten.

Zand / Glas filter

Zandfilters zijn over het algemeen de meest compacte en betaalbare optie om een ​​ondergronds of bovengronds zwembad te filteren. Zandfilters gebruiken speciaal ontworpen zwembadfilter zand dat het vuil en gruis verwijdert als water door de media duwt. Het gereinigde water stroomt vervolgens terug in het zwembad via het onderste uiteinde van het filter. In een zandfilter vindt terugspoelen plaats zodra water door de afvoerleiding stroomt, in plaats van terug in het zwembad, waardoor het filter wordt gereinigd. Naarmate het filterzand ouder en vuiler wordt, zal de waterstroming druk door het filter afnemen. Deze afname van de waterstroming druk zal op zijn beurt de druksnelheid van het filter verhogen. Hiermee weet de zwembad eigenaar dat het tijd is om de apparatuur terug te spoelen. Over het algemeen moeten de zand media ongeveer om de vijf tot acht jaar worden vervangen. Glas gaat een aantal jaren langer mee, dit op basis van gebruik.

Cartouche filters (patroonfilters)

 

Patroonfilters kunnen twee keer zoveel vuil verwijderen als een zandfilter. Door het grote filteroppervlak kan het water door de patroon stromen en kleinere deeltjes verwijderen. Onderhoud is veel eenvoudiger omdat er geen stap voor terugspoelen nodig is. Dit kan zwembad eigenaren geld besparen door niet constant water en zwembadchemicaliën te verwijderen. Het enige dat u hoeft te doen, is de filterpatroon verwijderen en afwassen of een nieuwe patroon installeren.

Deze filters verlagen de energiekosten door een lage pompdruk te gebruiken, maar kunnen een hogere prijs vooraf hebben. Omdat de benodigde druk lager is, kan deze de levensduur van uw zwembadpomp verlengen.

Waterco MultiCyclone

De MultiCyclone met geïntegreerde cartouchefilter combineert de centrifugaal waterfiltratie met een cartouchefilter.
Door het water met grote kracht te centrifugeren worden de vuildeeltjes naar buiten geslagen en middels een vuilreservoir afgevoerd.
Dit kan eenvoudig gereinigd worden door een afsluiter te openen.
Het water wordt vervolgens gefilterd door het ingebouwde filtercartouche waardoor u kristalhelder water krijgt.

Tot 80 % van het binnenkomende vuil wordt door het centrifugaal filter uit uw zwembad verwijderd, hetgeen de filtercapaciteit van de cartouche vergroot.
Het terugspoelen wordt beperkt tot 15 liter. Hierdoor hoeft u geen zandfilter meer toe te passen, wat kostenbesparend werkt voor de installatie én voor de operationele kosten.

Filter media AFM-glaskorrels

AFM (actief filter medium)

Zwembadwater wordt meestal gefilterd door zandfilters. Voor de hand liggend is dan dat voor het filtermedium meestal traditioneel filterzand wordt gekozen. Inmiddels zijn er ook andere filtermedia verkrijgbaar en het beste en meest doordachte wat er momenteel verkrijgbaar is is AFM.

AFM-glaskorrels
Dit is een type gerecycled glasfiltermedium wat over een aantal exclusieve eigenschappen beschikt. Op de eerste plaats is dat de vorm van deze AFM-glaskorrels. Deze zijn altijd afgerond en dus nooit scherp waardoor er bij verlies in het zwembad geen gevaarlijke scherpe glasdeeltjes terecht kunnen komen. Een andere zeer belangrijke eigenschap is de aangebrachte negatieve lading aan het AFM waardoor vuildeeltjes zich niet kunnen hechten aan het filtermedium en dus bij het terugspoelen vanuit het filter direct in het riool verdwijnen. Dit betekent dat er steeds schoongespoeld filtermedium in het filter zit, in tegenstelling tot filterzand.

Duurzame oplossing zonder omkijken
AFM hoeft ook nooit meer vervangen te worden in tegenstelling tot filterzand. De wat hogere aanschafprijs van het medium wordt op deze manier snel terugverdiend. AFM maakt deel uit van een waterbehandelingsconcept. Dat betekent dat het, gebruikt in combinatie met APF (het beste geactiveerde vlokmiddel op de markt) zorgt voor fantastische resultaten en leidt tot helder, sprankelend en vooral veilig zwembadwater.

Waarom veilig? In het zwembadwater wordt chloor toegevoegd voor desinfectie. De reactie die chloor aangaat met bacteriën heet oxidatie en hieruit vloeien altijd giftige reactieproducten voort zoals oa Tri-chloramide. Door AFM in te zetten samen met APF wordt de concentratie van deze giftige reactiegassen enorm verlaagd. Voor filters bij privé-zwembaden geldt dat er 90% AFM benodigd is in vergelijking met filterzand.

Bij kleine filters volstaat alleen AFM 1. Bij grotere filters is de vuistregel: 30% AFM 2 (onderste laag) en 70% AFM 1. AFM 3 wordt alleen toegepast in filters voor openbare zwembaden.

Uw gids voor onderhoud van zwembadfilters

Voor zwembad bezitters zijn weinig dingen zo bevredigend als kristalhelder water op een zomerse dag. Om ervoor te zorgen dat de duidelijkheid het hele seizoen lang blijft, is het belangrijk om het filter van uw zwembad goed te onderhouden en schoon te maken.

Effectief filteronderhoud is belangrijk gedurende het hele zwembadseizoen, maar het is vooral van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat uw filter goed werkt als het hoogseizoen nadert. Of u nu een zand-, patroon- of DE-filter heeft, er zijn belangrijke onderhoudsprocedures die u moet volgen en belangrijke producten die u in uw filter onderhoudsprogramma kunt opnemen.

“Het belangrijkste is om te weten wat de druk in uw filter is als deze schoon is”, Dit biedt een basis om u te weten wanneer het tijd is om het filter te onderhouden. Zodra de filterdruk met 8 tot 10 psi boven het niveau stijgt wanneer het filter schoon is, is het tijd om een ​​zand- of DE-filter terug te spoelen, of een filterpatroon te verwijderen en schoon te maken of te vervangen. ”

Zandfilters: wat u moet weten

Weten wanneer je het zand in je filter moet vervangen, zal waarschijnlijk niet duidelijk zijn. Maar als jij het bent

regelmatig onderhoud bijhouden en geen problemen zoals algen in uw zwembad hebben – en uw water is nog steeds niet zo schoon en helder als u verwacht – is het misschien tijd om het zand te veranderen.

Als je zoals de meeste zwembad bezitters met een zandfilter werkt, verander je het zand ongeveer elke drie tot vijf jaar, afhankelijk van het gebruik. Omdat het veranderen van het zand geen deel van de dagelijkse en maandelijkse onderhoud routine is , het is belangrijk om de aanwijzingen op te volgen en – als u niet comfortabel bent om het alleen te doen – kunt u dit door ons laten doen.

Het is van cruciaal belang om zand van het type “zwembadfilter” te gebruiken, niet het spul dat je kinderen in hun zandbak hebben. Als u het juiste zand bij de hand hebt, wees dan voorzichtig bij het vervangen en toevoegen aan uw filter.

“Het verwijderen van het oude zand moet zorgvuldig worden gedaan om de filter kaarsen en andere componenten niet te beschadigen, Het is ook belangrijk om de juiste hoeveelheid zand te gebruiken op basis van aanbevelingen van uw filterfabrikant. Het gebruik van te veel zand of te weinig beïnvloedt de filter efficiëntie en kan waterbalans en helderheid problemen veroorzaken.

Om het zand te veranderen, ontgrendelt u de filtertank of verwijdert u de klep aan de bovenkant van het apparaat Neem gewoon het ventiel van de bovenkant en gooi [het oude zand] in een tuin of strooi het er doorheen  de tuin,

Overweeg deze andere tips voor onderhoud van zandfilters:

De binnenkant van uw zandfiltertank heeft een buis die is aangesloten op het pomp. Zorg ervoor dat je geen zand in de pijp gooit, Giet rond de pijp of je dekt de pijp af met een zakje doe dit over de pijpopening terwijl je het nieuwe zand erin giet.”
Het duurt ongeveer zes dagen voordat zandfilters vuil zijn geworden Controleer de meter om te bepalen wanneer het zand vuil is, ieder zwembad is anders, dus het is moeilijk om te weten of je een keer per week of meer of minder moet terugspoelen.”

AANBIEDINGEN

 • PPG Zwembad Filter Deluxe 24"

 • 899,-
 • PPG Glasvezel zand filter .

  Capaciteit 15 m³/h.

  Filter diameter mm- 600.

  Inclusief meerwegklep.

  Manometer

  Visgraat” zeef buisjes

  Kijkglas voor controle tegenspoeling

  Ook met besgo 5-weg automatische

  terugspoel klep aan te sluiten.

   

   

 • NU KOPEN!
 • Plug & Swim Filter Pallet

 • 4765,-
 •   Systeem bestaat uit:

     Astral Cantabric Ø600 zandfilter
  Astral Victoria Plus  zwembad pomp
  Astral Control box
  Blue Lagoon Compact Pool System
  Blue Lagoon 75watt Saltwater UV-C
  Flow kamer voor pH/Rx

  Sensoren & aarde aansluiting
  3 inlaten Ø50mm
  2 retouren Ø50mm

  Voorgemonteerd op kunststof pallet
  Getest op druk (lucht)
  Inclusief filtermedia

 • Nu Kopen!
 • AstralPool Cantabric

 • 615,-
 • Astralpool Cantabric side mount filter

  Polyester filter capaciteit 9 m3.

  Transparante deksel  ⌀ 500 mm uitgang 1½”.

 • NU KOPEN!
 • Aqua Easy prefab filtersets 10 m³/h

 • 8.695,-
 • Plug & Play Zwembad Filtersysteem

  is een compleet geïnstalleerd filtersysteem

  kant-en-klaar gemonteerd op een kunststof pallet.
  Tijdsbesparing op het uitrekenen van de installatie.
  voor zwembaden tot 60m3 inhoud.

 • NU KOPEN!